Do(a)r de Romania Apropo - Editorial - Dor de Romania

Anul I, Nr. 8
2 august 1999

Dor de Romania - numarul anterior      Dor de Romania - numarul urmator

APROPO - La ordinea zilei în RomaniaAPROPO - La ordinea zilei în Romania
POSTALIONUL CU NOUTATI - Ce e nou pe situl nostru
MEANDRELE CONCRETULUI - Reportaje, anchete
COCLAURI - Albumul cu peisaje
POEZIA SALVEAZA ROMÂNIA - O antologie sui-generis de poezie româneasca
STELE VERZI - Eclipsa 99 si alte chestiuni celeste
SENIORII IMAGINATIEI - SF & F românesc
PREA MARI PENTRU O TARA ATÂT DE MICA - Sportivii români, ambasadori fara portofoliu
CA LA MAMA ACASA - Gastronomie româneasca
BUN ÎI VINUL GHIURGHIULIU - Cântece românesti de petrecere si de inima albastra
Cititi CARTEA DE OASPETI
PAGINA VOASTRA - Publicati în DO(a)R DE ROMÂNIA
COLECTIA revistei DO(a)R DE ROMÂNIA

Luna danseaza ? 

Nea Iulica e portar la mine in bloc. Asta pentru ca administratia imobilului a hotarit sa mai creeze niste locuri de munca si, in loc sa puna interfon, plateste din banii locatarilor patru portari care sa stea de paza cu schimbul. Omul a triumfat in fata masinii.

Si, pentru ca nea Iulica e om si el, isi mai indulceste singuratatea noptilor, alaturi de portarul de la blocul vecin, cu cite o tarie. Asa se face ca, intr-o noapte, pe la unu, pe cind ma pregateam sa intru, dupa o zi obositoare, la adapostul confortabil si incins ca un cuptor al apartamentului meu de la etajul sapte, nea Iulica ma opri inainte sa patrund in scara blocului.

"Ia veniti putin aicea", imi spuse el, cu un aer conspirativo-nedumerit. "Uitati-va acolo, intre blocuri, chiar sub cablurile acelea. Ce-i aia?", ma intreba el.

"Luna", raspunsei eu onest.

"Aia nu e Luna", mi-o taie nea Iulica, sustinut si de portarul de la blocul de vizavi: "Pai, ce, luna danseaza?", intreba acesta retoric. "Noi ne uitam la ea de aproape o ora, dom’le, si s-o vezi cum se misca in sus si in jos, inainte si inapoi".

Incercai sa le explic oamenilor ca e vorba de iluzii optice, de la nori, de la atmosfera, ca nu salta luna, ci cablurile batute de vint dau aceasta senzatie. Oamenii, insa, erau convinsi ca nu e luna. Asta pentru ca, au vazut ei, seara luna trebuie sa fie in alta parte, plus ca acum citeva zile era jumatate, iar acum e plina. Unde mai pui ca se tot deplaseaza: acum citeva minute era chiar linga bloc, acuma e mai la dreapta si mai sus.

"Pai dumneavoastra nu stiti ca luna se misca pe cer?", intrebai eu, dar argumentele mele erau, evident, futile pentru cei doi. Asa ca, dupa citeva minute de "nu e luna, ba e luna", hotarii sa ma dau batut.

Acuma, nu-i vorba, daca urmaresti evenimentele din Romania din ultimul timp, iti dai seama ca exista o gramada de romani care si-ar avea locul de cinste la rubrica noastra "Seniorii imaginatiei". O fi de la eclipsa. Apropo, mi-i si inchipui pe cei doi portari, venind la mine triumfatori in ziua de 11 august. Ati vazut, dom’le, ca am avut dreptate? A innebunit luna.

La Cluj, unul deseneaza cercuri pe cimpuri si zice ca au venit extraterestrii. Altii vad toata ziua numai ozeneuri. Ziarul aflat in proprietatea taranistului Ratiu face campanie electorala celui mai important partid de opozitie. Care partid zice ca, atunci cind va veni la putere, va anula cea mai mare parte din legile si privatizarile facute din 1996 incoace. Pe litoral, calitatea serviciilor, a plajelor si a apei marii e in continua scadere, dar preturile urca precum rachetele. Guvernul nu vrea sa privatizeze Bancorex-ul, numai pentru ca investitorii sint arabi. In plus, premierul Vasile face o declaratie precum ca, daca nu e ales presedinte al PNTCD, nu se mai joaca. Si mai si striga sus si tare ca o alianta cu partidele de stinga e cea mai buna solutie pentru tara, facindu-se ca uita ca tocmai un asemenea ornitorinc de guvern, in care stau alaturi partide de dreapta, de stinga si liberale, face ca unii sa traga hais, altii cea, iar tara sa o ia pe aratura. Daca privesti lucrurile cu detasare, nu se poate sa nu-ti dai seama ca traim intr-o tara paranormala.

Si atunci, sa nu le dai dreptate alora de zic ca luna e ozeneu? Sa nu-ti vina sa ii spui lui Vadim s-o lase mai moale cu ungurii, ca, de fapt, cu totul altii constituie cea mai mare problema a noastra? Daca Romania e condusa de extraterestri?!

Alexandru-Bradut Ulmanu

sus

Dor de Romania - numarul anterior      Dor de Romania - numarul urmator

Anul I, Nr. 8
2 august 1999

Gazduire Web - Hosting