Do(a)r de Romania Stele verzi - Despre Eclipsa 99 in Romania

Anul I, Nr. 8
2 august 1999

Dor de Romania - numarul anterior      Dor de Romania - numarul urmator

STELE VERZI - Eclipsa '99 si alte chestiuni celesteAPROPO - La ordinea zilei în Romania
POSTALIONUL CU NOUTATI - Ce e nou pe situl nostru
MEANDRELE CONCRETULUI - Reportaje, anchete
COCLAURI - Albumul cu peisaje
POEZIA SALVEAZA ROMÂNIA - O antologie sui-generis de poezie româneasca
STELE VERZI - Eclipsa 99 si alte chestiuni celeste
SENIORII IMAGINATIEI - SF & F românesc
PREA MARI PENTRU O TARA ATÂT DE MICA - Sportivii români, ambasadori fara portofoliu
CA LA MAMA ACASA - Gastronomie româneasca
BUN ÎI VINUL GHIURGHIULIU - Cântece românesti de petrecere si de inima albastra
Cititi CARTEA DE OASPETI
PAGINA VOASTRA - Publicati în DO(a)R DE ROMÂNIA
COLECTIA revistei DO(a)R DE ROMÂNIA

Stare de eclipsă 

Dupa ce am estimat unele efecte ale eclipsei din 11 august 1999, dupa ce am încercat sa înfatisam în cuvinte care va fi atmosfera din acea zi, sa încercam si o evaluare din punct de vedere economic a acestui fenomen rarisim.

Asa cum am mai spus, o eclipsa totala de soare este un fenomen care se poate întâmpla de câteva ori pe an. Aparent, nu este deloc ceva iesit din comun. Spun aparent pentru ca, de cele mai multe ori, o eclipsa de soare este vizibila în locuri greu accesibile. De exemplu, se poate observa de undeva din Pacific, sau din Sahara, sau din mijlocul Atlanticului. Insolitul acestui eveniment astronomic este dat de frecventa relativ rara cu care poate aparea deasupra unor zone intens populate si accesibile.

Anul acesta, Dumnezeu "ne-a pus mâna pe cap" prin faptul ca banda de totalitate ne traverseaza tara. Ba mai mult, momentul maxim al eclipsei se va petrece putin la nord de Râmnicu Vâlcea. Un astfel de fenomen atrage, de regula, atunci când se produce în zone accesibile, între 200.000 mii si 500.000 de mii de turisti. Marea majoritate sunt pasionati de astronomie – fie amatori, fie chiar profesionisti. Cifrele de mai sus sunt valori medii, obtinute în ultimii ani când au fost eclipse care au întrunit anumite conditii: zone populate si usor de atins.

Sa facem un calcul elementar.

Un astronom amator (sau profesionist) care doreste sa faca observatii pe durata eclipsei este dispus sa puna la bataie o anumita suma de bani pentru a avea acces la un punct privilegiat de observatie. Adica pentru a se afla în banda de totalitate. Cu mult timp înainte, el se documenteaza asupra zonei acoperite de eclipsa si, în functie de oferta, hotaraste locul unde se va duce. Dupa cum se estimeaza, în Romania nu vor fi mai mult de 50.000, maxim 100.000 de turisti veniti special pentru eclipsa. Dar acestia nu vin doar pentru o zi. În medie, stau cam 4 sau 5 zile în tara respectiva. Si cheltuiesc în consecinta.

Iata calculul despre care vorbeam:

100.000 vizitatori x 70 $/zi x 5 zile = 35 milioane $

O estimare grosiera si minimala a sumei care poate intra în tara.

Ce pierde Romania?

500.000 vizitatori x 70 $/zi x 5zile = 175 milioane $

Diferenta este graitoare.

Sigur, sumele pot varia, dar nu cu mult. Oare cine sa fie de vina? Cumva slaba mediatizare de care s-a "bucurat" eclipsa? Tot ce se poate. În afara de câteva zvâcniri anemice (clipuri promotionale pe canalul Discovery, pliante si brosuri), statul român nu s-a implicat foarte tare în "marketingul" eclipsei. Sumele cheltuite de Romania sunt ridicole, daca depasesc câteva milioane de dolari. Majoritatea efortului pentru popularizarea eclipsei a fost facut pe baza de voluntariat (cum este rubrica de fata), de o mâna de pasionati. Prea putin. Mult prea putin. Sa nu uitam ca eclipsa este vizibila si din Anglia, Austria si Ungaria. În loc sa dea navala la noi (unde va fi punctul de maxim), cei interesati se vor duce la vecini. De ce? Preturi mai mici sau egale, servicii cu mult peste cele oferite în Romania.

Unii dintre domniile voastre vor spune ca vorbim de rau Tara. Dar sa nu confundam Romania cu administratia sa vremelnica. Iata de ce si noua, celor de acasa, ne este dor de Romania...

Visam sa treaca eclipsa. Poate ca în bezna care va coborî pret de câteva minute peste noi, vom reusi sa zarim "luminita de la captul tunelului". Dar se zvoneste ca Luminita a emigrat de mult...

Marian Truta

sus

Dor de Romania - numarul anterior      Dor de Romania - numarul urmator

Anul I, Nr. 8
2 august 1999

Gazduire Web - Hosting