Do(a)r de Romania Stele verzi - Despre Eclipsa 99 in Romania

Anul I, Nr. 7
12 iulie 1999

Dor de Romania - numarul anterior      Dor de Romania - numarul urmator

STELE VERZI - Eclipsa '99 si alte chestiuni celesteAPROPO - La ordinea zilei în Romania
POSTALIONUL CU NOUTATI - Ce e nou pe situl nostru
MEANDRELE CONCRETULUI - Reportaje, anchete
ARS LONGA, VITA BREVIS - Incursiuni în cultura româneasca
COCLAURI - Albumul cu peisaje
POEZIA SALVEAZA ROMÂNIA - O antologie sui-generis de poezie româneasca
STELE VERZI - Eclipsa 99 si alte chestiuni celeste
SENIORII IMAGINATIEI - SF & F românesc
PREA MARI PENTRU O TARA ATÂT DE MICA - Sportivii români, ambasadori fara portofoliu
CA LA MAMA ACASA - Gastronomie româneasca
BUN ÎI VINUL GHIURGHIULIU - Cântece românesti de petrecere si de inima albastra
Cititi CARTEA DE OASPETI
PAGINA VOASTRA - Publicati în DO(a)R DE ROMÂNIA
COLECTIA revistei DO(a)R DE ROMÂNIA

Eclipse 

Eclipsele – fie de Soare, fie de Luna – au inflamat mereu imaginatia oamenilor. Dincolo de temerile iscate, acest fenomen a avut un impact pozitiv asupra dezvoltarii stiintelor (matematica, mecanica, astronomie, chimie s.a.). Numai ca acest drum a fost destul de anevoios si, nu o data, presarat cu ezitari si chiar cu tragedii.

Sa ne amintim de cei doi astronomi imperiali care, în 1051, au fost decapitati pentru ca nu au fost capabili sa prevada aparitia unei noi stele pe firmament (supernova din 1051 a generat nebuloasa Crab, marturie îndepartata a acelei explozii). De ce atâta încrâncenare si ce lagatura are decapitarea celor doi cu eclipsele? Ei bine, cei doi astronomi reusisera pâna atunci sa prezica exact toate fenomenele astronomice, pozitii si conjunctii planetare si mai ales aparitia eclipselor de Soare si de Luna. Cerul era astfel un sistem complet cunoscut si explicat, unde nimic nu se putea petrece "din senin". Angajamentul celor doi astronomi prevedea o pedeapsa foarte severa în cazul în care ceva neprevazut s-ar fi întâmplat pe bolta. Se poate spune ca siguranta celor doi era data de precizia cu care prevazusera eclipsele. Asadar, indirect, acestea au stat la baza hotarârii curtii imperiale de a pedepsi cu severitate "eroarea" cuplului de astronomi.

Tot eclipsele, de data asta ale satelitilor lui Jupiter, i-au permis lui Roemer, în 1675, sa stabileasca viteza luminii cu o precizie suficient de mare.

Dupa ce tehnica spectroscopiei a fost pusa la punct în secolul trecut, a devenit posibila stabilirea compozitiei chimice a corpurilor ceresti. În timpul eclipselor de Soare, atunci când coroana solara devine vizibila, s-a pus în evidenta pentru prima data Heliul (care a fost botezat astfel de la numele grecesc al Soarelui: Helios). Dar tot spectroscopia a jucat feste savantilor. În timpul eclipselor s-au decelat în coroana solara elemente noi, neprevazute de sistemul periodic al lui Mendeleev. Astfel a fost detectat "coroniul" – botezat astfel pentru ca fusese detectat în coroana solara. Acest lucru a fost infirmat dupa mai bine de o jumatate de secol, în momentul în care s-a stabilit ca liniile de emisie suprapuse peste spectrul continuu nu sunt cauzate de elemente chimice noi, ci de tranzitiile care au loc în atomii puternic ionizati ai elementelor deja cunoscute. Asadar, "Coroniul" nu era un element chimic nou, ci imaginea atomilor de fier care îsi pierdusera 13 electroni. Pâna la gasirea explicatiei a fost chiar o adevarata vânatoare de astfel de elemente exotice care apareau în urma observatiilor.

Eclipsele de soare ofera posibilitatea de a acumula date importante despre dinamica atmosferei terestre precum si despre gradul de transparenta sau de poluare.

Si tot în timpul unei eclipse de soare a fost posibila demonstrarea prin observatie a teoriei relativitatii a lui A. Einstein, atunci când s-a detectat abaterea pozitiei unei stele aflate în vecinatatea discului solar.

Asadar, posibilitati multiple de a descoperi lucruri noi în timpul unei eclipse! Depinde de imaginatia fiecaruia. Dar, atentie, nu priviti cu ochiul liber acest fenomen spectaculos.

Marian Truta

sus

Dor de Romania - numarul anterior      Dor de Romania - numarul urmator

Anul I, Nr. 7
12 iulie 1999

Gazduire Web - Hosting