Do(a)r de Romania Ca la mama acasa - Gastronomie romaneasca

Anul I, Nr. 5
17 mai 1999

Dor de Romania - numarul anterior      Dor de Romania - numarul urmator

CA LA MAMA ACASA - Gastronomie româneasca



APROPO - La ordinea zilei în Romania
POSTALIONUL CU NOUTATI - Ce e nou pe situl nostru
MEANDRELE CONCRETULUI - Reportaje, anchete
ARS LONGA, VITA BREVIS - Incursiuni în cultura româneasca
COCLAURI - Albumul cu peisaje
POEZIA SALVEAZA ROMÂNIA - O antologie sui-generis de poezie româneasca
STELE VERZI - Eclipsa 99 si alte chestiuni celeste
SENIORII IMAGINATIEI - SF & F românesc
CA LA MAMA ACASA - Gastronomie româneasca
BUN ÎI VINUL GHIURGHIULIU - Cântece românesti de petrecere si de inima albastra
Cititi CARTEA DE OASPETI
PAGINA VOASTRA - Publicati în DO(a)R DE ROMÂNIA
COLECTIA revistei DO(a)R DE ROMÂNIA

Bors de loboda

Se curata loboda, se spala, se taie în suvite si se opareste. Zarzavatul curatat si spalat se da prin razatoare, iar ceapa se toaca marunt. Se calesc în untdelemnul bine încins: morcovii, ceapa, restul de zarzavat si loboda. Se lasa sa se înabuse 10 minute, dupa care se adauga 1,5 l de apa fierbinte cu sare. Când încep sa clocoteasca se pune orezul, fiert separat, si feliile de rosii curatate de pielite. Se lasa la foc blând 15 minute. Spre ultimul clocot se adauga borsul strecurat. Se adauga verdeata tocata, sarea si piperul de cuviinta si se drege cu galbenusurile de oua batute cu smântâna.

600 g loboda
100 g morcovi
150 g ceapa
80 g pastârnac
200 g rosii
80 g untdelemn
2 oua
25 g sare
1 g piper
30 g leustean
30 g patrunjel
1 l bors
60 g orez

Alivenci

Treci brânza prin sita sau o framânti într-un castron (tot una!), totul e s-o aduci în stare de alifie (daca cunosti alta metoda, nimeni din lume nu te poate împiedica s-o aplici). Adaugi galbenusurile si framânti. Torni apoi smântâna, untul si sarea. Amesteci bine pâna ce obtii o pasta omogena. Cerni malaiul si-l torni treptat peste aceasta compozitie, framântând-o mereu, pâna ce ajunge de consistenta unei mamaligi mai vâscoase. Ajuns aici, bati albusurile ramase pâna ce încep sa-ti evoce omatul de pe piscul Ceahlaului, sau "les neiges d'antan". Pe urma iei mata o tava, o ungi cu unt si presari pesmet (ca sa ma dai gata, pesmetul potriveste sa fie foarte fin, ca o pudra, ma-ntelegi!). În tava astfel pregatita, torni compozitia, dupa ce ai amestecat-o naprasnic în prealabil cu albusurile. Pui la cuptor. Când se rumeneste ca o codana înainte de a intra în hora, rastorni în farfurie, cum faci cu budinca. Nu-ti mai ramâne acum decât sa-i dai aluatului forma geometrica pe care o preferi: patrat, dreptunghi, romb, cum binevoiesti. Serveste cu smântâna alaturi, ca, cine vrea, sa puie deasupra.

Pofta buna!

sus

Dor de Romania - numarul anterior      Dor de Romania - numarul urmator

Anul I, Nr. 5
17 mai 1999

Gazduire Web - Hosting