Do(a)r de Romania Apropo - Editorial - Dor de Romania

Anul I, Nr. 4
10 mai 1999

Dor de Romania - numarul anterior      Dor de Romania - numarul urmator

APROPO - La ordinea zilei în RomaniaAPROPO - La ordinea zilei în Romania
POSTALIONUL CU NOUTATI - Ce e nou pe situl nostru
MEANDRELE CONCRETULUI - Reportaje, anchete
ARS LONGA, VITA BREVIS - Incursiuni în cultura româneasca
COCLAURI - Albumul cu peisaje
POEZIA SALVEAZA ROMÂNIA - O antologie sui-generis de poezie româneasca
STELE VERZI - Eclipsa 99 si alte chestiuni celeste
SENIORII IMAGINATIEI - SF & F românesc
PREA MARI PENTRU O TARA ATÂT DE MICA - Sportivii români, ambasadori fara portofoliu
CA LA MAMA ACASA - Gastronomie româneasca
BUN ÎI VINUL GHIURGHIULIU - Cântece românesti de petrecere si de inima albastra
Cititi CARTEA DE OASPETI
PAGINA VOASTRA - Publicati în DO(a)R DE ROMÂNIA
COLECTIA revistei DO(a)R DE ROMÂNIA

Ioan-Paul al doilea
a cucerit Bucurestiul 

Nimanui nu i-ar fi venit sa creada, pe vremea cind vizita Sfintului Parinte era doar un proiect, ca sosirea Sa la Bucuresti va insemna atit de mult pentru romani, fie ei ortodocsi sau catolici.

Gesturile de bunavointa facute de Papa au fost primite cu un entuziasm greu de anticipat. Si nu este vorba aici de politicieni, ori de prelati, ci de omul de pe strada, care la trecerea Papei a lacrimat si a aplaudat din rasputeri.

Pentru intreaga lume, doua paradoxuri si-au dat mina: un Papa slav a imbratisat un Patriarh latin, dar ortodox. Fie si numai aceasta premiera, dupa 1000 de ani de raceala intre cele doua ramuri ale crestinismului, reprezinta un lucru care, pentru Romania, va insemna un record al lumii ce nu va putea fi egalat.

Apoi, discursurile in limba romana, o limba 'curata' si fara stingacia pe care o au de obicei strainii, au uns pe suflet o natie invatata sa i se traduca vorbele mai marilor lumii. Munca depusa de Ioan Paul al doilea pentru a citi cursiv acele discursuri este un semn de bunavointa si de consideratie. Faptul ca Patriarhul Teoctist a fost primit in celebrul 'papamobil' este si el o premiera: nici un alt prelat de alta confesiune decit cea catolica n-a mai fost invitat sa calatoreasca alaturi de Sanctitatea Sa.

E de mentionat si curajul Patriarhului de a-l invita la Bucuresti pe Papa. Undeva, in nord-est, alti prelati ortodocsi poate mirie in barbi. Dar nu e nici o exagerare sa spui ca, moral, Bucurestiul este in aceasta clipa capitala ortodoxiei. Aceasta pentru ca si-a asumat rolul de virf de lance al bisericilor bizantine in procesul refacerii unitatii cu biserica sora intru ecumenism, cea catolica.

Poate nu in ultimul rind, declaratia comuna a capilor celor doua biserici, privitoare la razboiul din Iugoslavia, mai insemna o victorie pentru Romania. Toate agentiile de stiri au avut pe flux sute de articole si stiri despre vizita Papei la Bucuresti. Si, lucru, rar, s-a vorbit de Romania numai de bine. Toata lumea a remarcat ca la Bucuresti a avut loc un eveniment istoric, ce marcheaza, la o mie de ani dupa Marea Schisma, debutul unui proces de apropiere intre cele doua mari biserici crestine – o apropiere ce ar putea duce, intr-un viitor nu atit de indepartat, la refacerea unitatii Bisericii lui Cristos.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Tania Marcovici

sus

Dor de Romania - numarul anterior      Dor de Romania - numarul urmator

Anul I, Nr. 4
10 mai 1999

Gazduire Web - Hosting