Do(a)r de Romania Ca la mama acasa - Gastronomie romaneasca

Anul I, Nr. 3
3 mai 1999

Dor de Romania - numarul anterior      Dor de Romania - numarul urmator

CA LA MAMA ACASA - Gastronomie româneasca



APROPO - La ordinea zilei în Romania
POSTALIONUL CU NOUTATI - Ce e nou pe situl nostru
MEANDRELE CONCRETULUI - Reportaje, anchete
ARS LONGA, VITA BREVIS - Incursiuni în cultura româneasca
COCLAURI - Albumul cu peisaje
POEZIA SALVEAZA ROMÂNIA - O antologie sui-generis de poezie româneasca
STELE VERZI - Eclipsa 99 si alte chestiuni celeste
SENIORII IMAGINATIEI - SF & F românesc
CA LA MAMA ACASA - Gastronomie româneasca
BUN ÎI VINUL GHIURGHIULIU - Cântece românesti de petrecere si de inima albastra
Cititi CARTEA DE OASPETI
PAGINA VOASTRA - Publicati în DO(a)R DE ROMÂNIA
COLECTIA revistei DO(a)R DE ROMÂNIA

Ciorba de burta

Se curata burta si picioarele, dupa care se oparesc si iar se spala cu apa rece si-o târa de otet. Apoi oasele sparte dedesubt si burta înfasurata deasupra se aseaza pe un fund de oala cu 2 l de apa rece si se dau la fiert molcom, cu cât mai mult cu atât mai bine, vreo 5 ceasuri pâna se desprinde carnea de pe os, cum se spune. Fierturii i se adauga telina, ceapa si morcovul fara de care nu se poate si piper boabe dupa gustul românului.

Când a clocotit cum se cade, se scoate carnea deoparte, se taie burta în fâsii potrivite, iar carnea, cum o fi. Apoi se introduce din nou în zeama si se mai da câteva clocote. La sfârsit, zeama se raceste si se strecoara adaugându-i galbenus de ou si smântâna, batuta cu ce e în oala, mai acrind-o daca e nevoie, mie unuia ajungându-mi peste acestea toate doar vreo doi-trei ardei mici, bulgaresti, si gata.

Unii o ajuta si cu usturoi, la fiert. Ma rog! Altii cu otet. Când o lasi sa scada o jumatate de zi, usturoiul sta în legea lui, ca si hreanul ras si stins, desi chiar si-acum ar merge un ardei arnaut, dar murat. Se presara leusteanul tocat deasupra.

1,000 kg burta de vaca
1,000 kg oase de vaca
200 g morcovi
200 g ceapa
100 g telina
50 g hrean
40 ml otet
2 oua
40 g sare
2 g piper
50 g usturoi
40 g leustean

Pofta buna!

sus

Dor de Romania - numarul anterior      Dor de Romania - numarul urmator

Anul I, Nr. 3
3 mai 1999

Gazduire Web - Hosting