Do(a)r de Romania Stele verzi - Despre Eclipsa 99 in Romania

Anul I, Nr. 3
3 mai 1999

Dor de Romania - numarul anterior      Dor de Romania - numarul urmator

STELE VERZI - Eclipsa '99 si alte chestiuni celesteAPROPO - La ordinea zilei în Romania
POSTALIONUL CU NOUTATI - Ce e nou pe situl nostru
MEANDRELE CONCRETULUI - Reportaje, anchete
ARS LONGA, VITA BREVIS - Incursiuni în cultura româneasca
COCLAURI - Albumul cu peisaje
POEZIA SALVEAZA ROMÂNIA - O antologie sui-generis de poezie româneasca
STELE VERZI - Eclipsa 99 si alte chestiuni celeste
SENIORII IMAGINATIEI - SF & F românesc
CA LA MAMA ACASA - Gastronomie româneasca
BUN ÎI VINUL GHIURGHIULIU - Cântece românesti de petrecere si de inima albastra
Cititi CARTEA DE OASPETI
PAGINA VOASTRA - Publicati în DO(a)R DE ROMÂNIA
COLECTIA revistei DO(a)R DE ROMÂNIA

Eclipsa '99 (II) 

Bucuresti, 11 august 1999. O zi ca oricare alta. Soarele va rasari la ora 5 si 13 minute si va sa apuna la 19 si 28.

La ora 13 si 4 minute, întreg orasul va fi cufundat în noapte pentru câteva minute, mai precis pentru 2 minute si 22 de secunde.

În acest interval de timp se va putea vedea spectacolul coroanei solare si al cromosferei. Cu putina sansa, daca activitatea solara este suficient de puternica, se pot zari una sau mai multe protuberante. Acestea sunt formatiuni de materie gazoasa puternic ionizata, aflata la temperaturi de ordinul sutelor de mii de grade. Protuberantele pot evolua la distante mari de Soare, înaltimea lor variind între 30.000 si 100.000 de kilometri, iar în unele cazuri deosebite chiar la înaltimi de peste 600.000 de kilometri. De asemenea, vor putea fi observate cu ochiul liber corpuri ceresti care altfel nu se pot observa decât noaptea: Mercur si Venus dintre planete, Castor si Polux, Regulus, Sirius si Betelgeuse dintre stelele cele mai stralucitoare.

Punctul de maxim al eclipsei este situat putin la nord de orasul Râmnicu Vâlcea (Soarele, Luna si Pamântul au centrele coliniare). Din pricina distantei dintre Bucuresti si Râmnicu Vâlcea, durata eclipsei va fi cu o secunda mai mica în Bucuresti decât în punctul de maxim.

Unele efecte atmosferice pot întregi tabloul acestui spectacol: rafale de vânt iscate "din senin", senzatia de racoare (mai ales în zonele înalte).

Un observator aflat la înaltime (într-un avion sau elicopter) va putea observa umbra Lunii venind dinspre vest. Aparent umbra se prezinta ca o linie întunecata si dreapta. Pentru a fi decelata curbura umbrei, altitudinea de observatie ar trebui sa fie de peste 25 de kilometri.

Banda de totalitate va avea o latime maxima de 112 kilometri, iar Soarele va fi la o înaltime de 59 de grade deasupra orizontului. Primul oras în care eclipsa va fi vizibila este Aradul (12:56:40 ora locala, cu o durata de 2 minute si 14 secunde) iar ultimul unde va ajunge umbra va fi Constanta (13:11:44 ora locala). Viteza de deplasare a umbrei la suprafata Pamântului va fi aproximativ de 2450 km/h.

În timpul urmaririi eclipsei se impun câteva precautii necesare pentru a evita vatamari ireversibile ale ochilor. Astfel, observarea eclipsei fara filtre de protectie poate duce la arsuri ale retinei. Chiar daca Soarele este acoperit în proportie de 99%, riscul de accidente ramâne, singurul moment în care eclipsa poate fi observata fara filtru de protectie este acela de maxim, atunci când Soarele este complet acoperit de discul Lunii. Filtrele improvizate (sticla afumata, film foto, ochelari de soare, filtru de sudura) nu asigura o protectie suficienta. Se recomanda, de aceea, procurarea acestor filtre de la producatori autorizati si avizati de Ministerul Sanatatii.

Atentie: leziunile retinei pot aparea fara simptome dureroase, iar efectele acestora (orbire sau scaderea capacitatii vizuale) se pot instala la câteva ore de la producerea lor.

Marian Truta

sus

Dor de Romania - numarul anterior      Dor de Romania - numarul urmator

Anul I, Nr. 3
3 mai 1999

Gazduire Web - Hosting