Do(a)r de Romania Prea mari pentru o tara atât de mica - Sportivi romani de clasa mondiala

Anul I, Nr. 1
19 aprilie 1999

      Dor de Romania - numarul urmator

PREA MARI PENTRU O TARA ATÂT DE MICA - Sportivii români, ambasadori fara portofoliuAPROPO - La ordinea zilei în Romania
POSTALIONUL CU NOUTATI - Ce e nou pe situl nostru
MEANDRELE CONCRETULUI - Reportaje, anchete
COCLAURI - Albumul cu peisaje
POEZIA SALVEAZA ROMÂNIA - O antologie sui-generis de poezie româneasca
STELE VERZI - Eclipsa 99 si alte chestiuni celeste
SENIORII IMAGINATIEI - SF & F românesc
PREA MARI PENTRU O TARA ATÂT DE MICA - Sportivii români, ambasadori fara portofoliu
CA LA MAMA ACASA - Gastronomie româneasca
BUN ÎI VINUL GHIURGHIULIU - Cântece românesti de petrecere si de inima albastra
COLECTIA revistei DO(a)R DE ROMÂNIA

Cititi Drobul de sare, rubrica de metehne românesti.

Gabriela Szabo 


foto 1

Gabriela Szabo s-a nascut la Bistrita, pe 14 noiembrie 1975. A fost descoperita întâmplator, la vârsta de 12 ani, la un cros scolar. Abia din 1994 a intrat în competitiile de senioare, dupa remarcabile rezultate la juniori. A avut mereu un singur antrenor, Zsolt Gyongyossy, bistritean si el.

Este legitimata la clubul Rapid Bucuresti. A devenit recent dubla campioana mondiala de sala, la 1500 si 3000 de metri. Este vicecampioana olimpica la Atlanta, la 10.000 de metri.


foto 2

Dincolo de cifre si recorduri, Gabriela Sazbo este o personalitate unica în sportul românesc. Vazând-o într-o emisiune sportiva în direct, stateai si te întrebai daca nu cumva ea este crainica. Este modesta si cumpaneste fiecare vorba.

Am avut privilegiul de a sta câteva ore lânga ea, cu un prilej total neoficial. Fara aere, fara false timiditati, Gabi spune pe sleau ce gândeste, reusind însa sa nu supere pe nimeni. La o ora anume, antrenorul Gyongyossy i-a spus scurt: "Gabi, e vremea sa te duci la culcare". Si ea s-a executat fara crâcnire, desi atmosfera te îmbia sa mai ramâi.

Succesele Gabrielei la Grand Prix-uri i-au adus si câstiguri însemnate. N-ai banui, dupa felul cum se poarta. Îi lipseste parvenitismul fotbalistilor, de pilda, care, dupa ce dau cu nasul de un contract mai frumusel, devin aroganti si total lipsiti de reverenta fata de oricine.

Se îmbraca la o casa de mode din Romania si se declara mândra de asta. Gabriela are un manager olandez si programul ei este foarte strict dramuit. Cu toate astea, n-a refuzat pe nici un ziarist care i-a cerut un interviu. Se comporta asa cum este: o vedeta autentica.

foto 3

 

Drobul de sare

Gabi Sazbo n-a fost mereu preferata Fortunei.

La Atlanta era prima candidata la medalia de aur în cursa de 5.000 de metri. Pentru ca medicul lotului de atletism, prezent acolo, nu i-a dat mineralele si vitaminele necesare compensarii unei deshidratari neobisnuite (la Atlanta erau atunci 40 de grade Celsius), Gabi a suferit în timpul finalei la 5.000 de metri un blocaj muscular si doar cu mari eforturi a terminat cursa, dar, desigur, în afara podiumului. Întoarcerea de la Atlanta a însemnat o "ancheta" din partea COR, ancheta închisa în liniste si fara ca vreun vinovat sa plateasca. Asa-i la noi...

***

Oficiali bagatori de seama

Un exemplu recent al dezinteresului oficialilor, care merg în masa la toate marile competitii, este patania Monicai Iagar, saritoarea în înaltime cea mai în forma din lume în acest moment. La CM de sala de la Maebaschi (Japonia), ea a trecut din prima stacheta înaltata la 1,96 m. Arbitrul a ridicat steagul alb, ceea ce înseamna saritura valida. La coborârea de pe saltea, Monica a atins una dintre tijele ce sustin stacheta si aceasta a cazut. Acelasi arbitru a ridicat imediat steagul rosu, care însemana saritura ratata.
Daca delegatia României depunea o contestatie în termen de 30 de minute dupa aceasta întâmplare, saritura Monicai ar fi fost, conform regulamentelor IAAF, validata si ea ar fi avut asigurata cel putin medalia de bronz. Dar de unde sa stie bietii oficiali regulamentul federatiei internationale? De buna seama, dupa modelul "Atlanta", nimeni nu va pati nimic.

Tania Marcovici

sus

      Dor de Romania - numarul urmator

Anul I, Nr. 1
19 aprilie 1999

Gazduire Web - Hosting